Wie is jouw klant? Als je denkt dat je daar één pasklaar antwoord op kan geven, dan moet ik je teleurstellen: de klant bestaat niet. Daarom werken wij zo graag met persona’s. Ze helpen je om je (toekomstige) klanten op te delen in duidelijke groepen — met elk hun eigen wensen, noden en beslissingsgedrag.
One size doesn’t fit all. Jouw ideale klant is niet dezelfde als die van je concurrent. En dat is goed nieuws! Want dat betekent ook dat je niets hebt aan persona’s die door andere bedrijven zijn gemaakt. Hoe beter jij je eigen klant kent, hoe beter je je aanbod, prijzen, service én marketing kan afstemmen.
Verkoop je aan consumenten?
Dan stel je best een aantal buyer persona’s op, zoals we ook doen in onze groepstrajecten. Een handige template vind je hier: Wie zijn mijn klanten?
Denk je nu: “Oei, dat klinkt ingewikkeld”? Nee hoor. Persona’s maak je vaak op basis van je bestaande klanten en mensen uit je omgeving. Door hen een ‘gezicht’ en een verhaal te geven, wordt het veel makkelijker om keuzes te maken in je communicatie en aanbod.
Want zeg nu zelf: je 65-jarige mama communiceert helemaal anders dan je 35-jarige broer. Je 70-jarige vader zoekt informatie op een andere manier dan je 16-jarige nichtje. En je 55-jarige tante geeft haar geld uit aan totaal andere dingen dan je 40-jarige buurvrouw. Elk van hen verwacht iets anders van de bedrijven waar ze kopen.
Verkoop je aan bedrijven (B2B)?
Dan ga je nog een stap verder. Je stelt niet alleen persona’s op, maar ook een organisata: een profiel van het type bedrijf dat jij wil bedienen. Een goede B2B-buyer persona combineert dus inzichten over het bedrijf én over de voor jou belangrijkste mensen die daar werken.
- Wie gebruikt jouw product of dienst?
- Wie beslist over de aankoop?
- Wat zijn hun doelen, prioriteiten en KPI’s?
- Hoe nemen ze beslissingen? Zijn het snelle beslissers of willen ze eerst alles grondig nalezen?
Ook de persoonlijkheid van je contactpersoon speelt mee. Iemand die veel bedenktijd nodig heeft, wordt misschien wel een trouwe klant eens die beslist heeft.
Waarom begin je hier best zo vroeg mogelijk mee?
Omdat het alles in je onderneming beïnvloedt. Onderzoek toont aan dat marketingstrategieën met goed uitgewerkte persona’s gemiddeld 124% meer rendement opleveren. Maar het gaat verder dan marketing: ook je producten, prijzen, service en communicatie passen zich aan per persona. Soms zit het verschil in kleine dingen: een andere aanpak qua service kan je kosten én omzet beïnvloeden.
Extra voordeel? Je leert jezelf beter kennen als ondernemer.
Door je ideale klanten letterlijk uit te schrijven, merken onze deelnemers vaak al snel dat ze eigenlijk helemaal niet willen werken voor de rijke maar veeleisende Marie. Ze kiezen liever voor Tom en Elke: minder veeleisend, misschien met een iets lager budget, maar wel véél aangenamer om mee te werken.
Anderen ontdekken net dat ze met een kleine aanpassing in hun communicatie veel meer mensen kunnen bereiken. Tijdens onze groepstrajecten bespreken we jouw persona’s samen. Zo krijg je van je mede-ondernemers waardevolle input én ontdek je blinde vlekken. Je product, prijs en aanpak worden er meteen een pak sterker van. Het is super om te zien hoe ‘de klant’ ineens een gezicht krijgt. Dat maakt het ondernemen echt concreet van de start.
Je leest het, deze ondernemerscoach is grote fan van persona en ik kijk er dan ook naar uit om er samen met jou enkele op te stellen tijdens een volgend traject.
Deze blog werd geschreven door Nele Buysmans, ondernemerscoach bij Starterslabo. Je leest het, wij zijn grote fan van persona’s en we kijken er dan ook naar uit om er samen met jou enkele op te stellen tijdens een volgend traject.