Je onderneming starten in veilige modus?

Welkom in LABO! Start als zelfstandige onder de vleugels van Starterslabo. En onderzoek of je je ondernemersdroom kan uitbouwen tot een rendabel hoofdberoep.

Je bent werkzoekend en droomt ervan je eigen onderneming te starten. Je hebt ook al een concreet idee. Maar kan je er wel van leven? En hoe moet je het allemaal aanpakken?

In het LABO werk je je project concreet uit in een veilig kader. Startersadviseurs zorgen voor deskundige begeleiding en ondersteuning. Je experimenteert volop en ontdekt zo of je ondernemersidee ook leidt tot een volwaardig inkomen.

RISICOLOOS JE EIGEN ONDERNEMING STARTEN IN 6 STAPPEN

Infosessie: is het iets voor mij?


Starterslabo is een activiteitencoöperatie. Zo’n organisatie biedt je als werkzoekende een veilig kader om je onderneming te starten, maar heeft ook een eigen aanpak. Tijdens de infosessie check je of je project en ondernemersstijl hierbij passen. En ja, ook voor de meest gedreven kandidaat-ondernemers is dit de eerste stap.

Inschrijven voor een infosessie

Intakegesprek: ben je uit het goede ondernemershout gesneden?

Voel je tijdens of na de infosessie een volle ‘ja’, kom dan zeker op intakegesprek. Samen met een startersadviseur duik je dieper in je project. En natuurlijk hebben jullie het tijdens deze fijne babbel ook over jou, de mens achter de kandidaat-ondernemer.

Stralen potentieel en ondernemers-goesting ervan af? En kan het traject je groeiproces genoeg ondersteunen? Welkom in het LABO!

Kom gauw kennismaken

Ondernemingsplan: van droom naar draaiboek


Samen met andere starters dompel je je onder in alle facetten van ondernemen:

 • marktonderzoek
 • passie en drijfveren
 • organisatie en planning
 • marketing
 • financiën

Het passeert allemaal de revue tijdens de collectieve workshops. Tussendoor verzamel je zelf actief informatie en leg je nieuwe contacten in je markt. Zo maak je je ondernemingsplan concreter en dat is maar goed ook. Want het wordt je leidraad doorheen het LABO-traject.

Uiteindelijk presenteer je je ondernemingsplan aan experts, startersadviseurs en andere starters. Spannend, maar leerrijk!

Van dromen naar ondernemen?

Zet hier de eerste stap

Voorbereidingsfase: op verkenning


Het LABO-traject is durven en doen. Je zet nu alle zeilen bij om je markt verder te verkennen en actief te prospecteren. Je experimenteert volop en ontdekt de chemie van het ondernemen.

Je ondervindt:

 • Wat ondernemen concreet inhoudt;
 • Welke ondernemerscompetenties je nog verder moet ontwikkelen;
 • Of je ondernemersidee haalbaar is en waar je moet bijsturen;
 • Welke leveranciers de juiste partners zijn;
 • Of je verhaal aanslaat bij de doelgroep;

Ook al onderneem je in je eentje, in het LABO sta je er nooit alleen voor.
Je komt regelmatig samen met andere starters. Ze zijn je supporters van het eerste uur. En je vangnet als het minder gaat. Ook je startersadviseur staat voor je klaar. Om je te ondersteunen als je ergens tegenaan loopt. En je te begeleiden als je wil groeien.

Goesting om te experimenteren?

Labo start hier

Facturatiefase: eerste klanten, eerste centen


Dankzij je enthousiasme, goede voorbereiding en overtuigingskracht gaan de eerste klanten met jou in zee. Proficiat!

Factureren doe je via Starterslabo, je hebt dus geen eigen btw-nummer nodig. Verkopen betekent dat je kan investeren en verder koers varen richting een rendabel hoofdberoep. Blijven experimenteren en op tijd bijsturen is de boodschap.
En terwijl je onderneming groeit, groei jij mee. Via gerichte gesprekken met je startersadviseur en door uit te wisselen met andere ondernemers in het LABO. Want van elkaar leer je veel.

Koers zetten richting rendabel hoofdberoep?

Vertrek hier

Op eigen kracht verder


Na maximaal 18 maanden
heb je een klare kijk op je zaak en zwaaien we je uit. Je hebt alle facetten van je onderneming uitgebreid getest: financieel, commercieel en persoonlijk. Nu kies jij:

Je ondervindt:

 • Je eigen onderneming starten in hoofdberoep.
 • Een andere richting uitgaan.

Wat het ook wordt, dankzij het LABO ben je rijker. Je neemt al je ondernemerservaring, inzichten en zelfkennis mee. Dat is van onschatbare waarde, waar je ook gaat.

Tot ziens, op een van onze ondernemersevents?!

LABOrant worden?

 • Woon je op de grens van provincie X en Y? Dan kies je zelf waar je het traject volgt. Je kan sowieso maar één intakegesprek doen. Word je na de intake dus niet toegelaten in de ene provincie, dan kan je geen intakegesprek meer doen in de andere provincie.
 • Woon je niet op de grens van twee provincies? Dan moet je het traject volgen in de provincie waar je woont.

Kom eerst naar een infosessie voor kandidaat-ondernemers. Elke provincie heeft er minstens eentje per maand. Tijdens de infosessie bespreken we al onze trajecten en er is ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Check de agenda voor de eerstvolgende infosessies in je provincie. Een prangende vraag? Neem contact met ons op.

Het traject duurt maximaal 18 maanden en start altijd op de eerste dag van de eerste collectieve workshop. Er worden tussentijdse evaluaties uitgevoerd om de vordering van je project te bespreken. Gedurende het LABO-traject is het de bedoeling dat er vorderingen worden geboekt in je project. Als dit niet gebeurt, is het mogelijk dat je traject vroeger wordt stopgezet.

Ja, dat kan. LABO is een vrijwillig – maar geen vrijblijvend – engagement dat op elk moment stopgezet kan worden. Zowel door de kandidaat-ondernemer als door Starterslabo zelf. Uiteraard na overleg.

Het LABO is een engagement waarin je uittest of je je onderneming kan uitbouwen tot een rendabel hoofdberoep. Is dat niet het geval? Of net wel en wil je op eigen benen staan? Dan kan je op elk moment uit het traject stappen.

Nee, 18 maanden is het maximum. Dat is wettelijk vastgelegd.

In principe behoud je je uitkering tijdens het LABO-traject. Want het is een opleiding die erkend is door de RVA. Je uitkering kan wel nog dalen tijdens het traject.

Ben je uitkeringsgerechtigd én behoor je tot de doelgroep van de activiteitencoöperatie? Dan kan je uitkering op een bepaald moment gefixeerd worden. Daarvoor moet je een vrijstelling aanvragen bij de RVA. Of je uitkering tijdelijk gefixeerd wordt of niet, hangt af van je persoonlijke situatie. Meer info vind je op het RVA-infoblad T58: www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/t58

Voor meer informatie over de evolutie van je uitkering contacteer je de RVA en/of je uitbetalingsinstelling.

Neen. Tijdens LABO heb je een vrijstelling van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt omdat je verwacht wordt om voltijds bezig te zijn met de opstart van je onderneming. Je VDAB-consulent ondernemen zal je hier verder over informeren.

Het LABO-traject bestaat uit 2 fases:

(1) de voorbereidingsfase van maximaal 6 maanden en

(2) de facturatiefase. Ten laatste 6 maanden na de eerste workshop kan je ons ondernemingsnummer gebruiken om te starten maar als je al in de voorbereidingsfase wil opstarten kan dat ook.

Ja, zolang je tijdens het LABO-traject altijd het btw-nummer van Starterslabo gebruikt. Je mag je eigen btw-nummer dus niet meer gebruiken om je producten of diensten te verkopen.

Neen. Je gebruikt het btw-nummer van Starterslabo en dus liggen alle (financiële) risico’s bij de activiteitencoöperatie. Daarom kan je in het LABO geen onderneming opstarten die zware investeringen vraagt en/of verbintenissen op lange termijn. Denk maar aan: een handelspand kopen, grote investeringen in materiaal, aansprakelijkheid bouw…

Voor meer info en bij specifieke vragen volg je best een infosessie in jouw regio.

Neen. Je bent nog verbonden door een arbeidsovereenkomst en dat kan niet in het LABO-traject. Je bent uiteraard wel van harte welkom in onze kortlopende trajecten:

Alle Faq's

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo