Starterslabo en Jumpstarters staan samen voor een sterke sociale economie waarbij kwetsbare groepen op een duurzame manier gestimuleerd worden om de stap naar zelfstandigheid te zetten. We doen dit met aandacht en respect voor je achtergrond als anderstalige kandidaat-ondernemer en stimuleren, adviseren en begeleiden je in een traject op maat.

Begeleiding verloopt in het Nederlands, maar we zijn taalhoffelijk waar we kunnen.
Afhankelijk van de provincie is ook ondersteuning mogelijk in andere talen. Vraag dit na bij je provincie.

Voor meer info, bekijk de site: www.jumpstarters.be

  • Vragen over Start! in West-Vlaanderen? Mail naar: wvl@starterslabo.be
  • Vragen over Start! in Oost-Vlaanderen? Mail naar: ovl@starterslabo.be
  • Vragen over Start! in Antwerpen? Mail naar: antw@starterslabo.be
  • Vragen over Start! in Limburg en Vlaams-Brabant? Mail naar: lim@starterslabo.be

Ja. Alle workshops bouwen op naar een haalbaarheidsstudie. Individuele workshops kunnen niet apart gevolgd worden.

Er zijn regelmatig trajecten in Gent, Antwerpen, Kortrijk, Genk en Heverlee (Leuven). Je kiest zelf waar je deelneemt. Check de agenda voor meer info.

Je bijdrage voor Start! is maar 175 euro in plaats van 1200 euro. Je bespaart dus heel wat dankzij de steun van VLAIO.

Er zijn regelmatig OC²-trajecten in de verschillende provincies. Je kiest zelf waar je deelneemt. Check de agenda voor meer info.

Je bijdrage voor OC² is 250 euro inclusief btw.

Neen. Je bent nog verbonden door een arbeidsovereenkomst en dat kan niet in het LABO-traject. Je bent uiteraard wel van harte welkom in onze kortlopende trajecten:

Neen. Je gebruikt het btw-nummer van Starterslabo en dus liggen alle (financiële) risico’s bij de activiteitencoöperatie. Daarom kan je in het LABO geen onderneming opstarten die zware investeringen vraagt en/of verbintenissen op lange termijn. Denk maar aan: een handelspand kopen, grote investeringen in materiaal, aansprakelijkheid bouw…

Voor meer info en bij specifieke vragen volg je best een infosessie in jouw regio.

Ja, zolang je tijdens het LABO-traject altijd het btw-nummer van Starterslabo gebruikt. Je mag je eigen btw-nummer dus niet meer gebruiken om je producten of diensten te verkopen.

Het LABO-traject bestaat uit 2 fases:

(1) de voorbereidingsfase van maximaal 6 maanden en

(2) de facturatiefase. Ten laatste 6 maanden na de eerste workshop kan je ons ondernemingsnummer gebruiken om te starten maar als je al in de voorbereidingsfase wil opstarten kan dat ook.

Neen. Tijdens LABO heb je een vrijstelling van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt omdat je verwacht wordt om voltijds bezig te zijn met de opstart van je onderneming. Je VDAB-consulent ondernemen zal je hier verder over informeren.

In principe behoud je je uitkering tijdens het LABO-traject. Want het is een opleiding die erkend is door de RVA. Je uitkering kan wel nog dalen tijdens het traject.

Ben je uitkeringsgerechtigd én behoor je tot de doelgroep van de activiteitencoöperatie? Dan kan je uitkering op een bepaald moment gefixeerd worden. Daarvoor moet je een vrijstelling aanvragen bij de RVA. Of je uitkering tijdelijk gefixeerd wordt of niet, hangt af van je persoonlijke situatie. Meer info vind je op het RVA-infoblad T58: www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/t58

Voor meer informatie over de evolutie van je uitkering contacteer je de RVA en/of je uitbetalingsinstelling.

Nee, 18 maanden is het maximum. Dat is wettelijk vastgelegd.

Ja, dat kan. LABO is een vrijwillig – maar geen vrijblijvend – engagement dat op elk moment stopgezet kan worden. Zowel door de kandidaat-ondernemer als door Starterslabo zelf. Uiteraard na overleg.

Het LABO is een engagement waarin je uittest of je je onderneming kan uitbouwen tot een rendabel hoofdberoep. Is dat niet het geval? Of net wel en wil je op eigen benen staan? Dan kan je op elk moment uit het traject stappen.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo