Starterslabo en Jumpstarters staan samen voor een sterke sociale economie waarbij kwetsbare groepen op een duurzame manier gestimuleerd worden om de stap naar zelfstandigheid te zetten. We doen dit met aandacht en respect voor je achtergrond als anderstalige kandidaat-ondernemer en stimuleren, adviseren en begeleiden je in een traject op maat.

Begeleiding verloopt in het Nederlands, Frans en Engels.

Afhankelijk van de provincie spreken onze begeleiders ook Arabisch (West-Vlaanderen), Farsi, Pasjtoe (Antwerpen),Turks (Limburg) en Armeens, Russisch (Vlaams Brabant)

Je moet minstens 18 zijn en in Vlaanderen wonen.

Verder heb je:

  • een nationaliteit die niet behoort tot een van de EU-12 landen (BE,NL, F, D, DK,L,I,P,SP,GR, GB)

 

OF

  • een nationaliteit van één van die landen, maar ben je niet geboren in België

 

OF

  • je hebt de Belgische nationaliteit en bent hier geboren, maar minstens één van je ouders is niet in België geboren

 

 

 

  • Vragen over Start! in Oost- en West-Vlaanderen? Mail ze naar coördinator Ben:
    ben@starterslabo.be
  • Vragen over Start! in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant? Mail ze naar coördinator Hans: hans.vanwonterghem@starterslabo.be

Neen. Je volgt altijd het hele Start!-traject en maakt je financieel plan tijdens de collectieve workshops. Bekijk het daarna gerust eens individueel met je ondernemerscoach. Je gebruikt je financieel plan onder andere om een krediet aan te vragen, neer te leggen bij de notaris als je een vennootschap opricht…

Er zijn regelmatig trajecten in Gent, Antwerpen, Kortrijk, Genk en Heverlee (Leuven). Je kiest zelf waar je deelneemt. Check de agenda voor meer info.

Je bijdrage voor Start! is maar 175 euro in plaats van 1100 euro. Je bespaart dus heel wat dankzij de steun van ESF. Heb je een budget van Maak Werk Van Je Zaak ( Syntra )? Dit kan je inzetten voor Start!

Er zijn regelmatig OC2-trajecten in de verschillende provincies. Je kiest zelf waar je deelneemt. Check de agenda voor meer info.

Je bijdrage voor OC² is 250 euro inclusief btw. Heb je een budget van Maak Werk Van Je Zaak (Syntra)? Dan kan je dit inzetten en betaal je helemaal niets.

Neen. Je bent nog verbonden door een arbeidsovereenkomst en dat kan niet in het LABO-traject. Je bent uiteraard wel van harte welkom in onze kortlopende trajecten:

Neen. Je gebruikt het btw-nummer van Starterslabo en dus liggen alle (financiële) risico’s bij de activiteitencoöperatie. Daarom kan je in het LABO geen onderneming opstarten die zware investeringen vraagt en/of verbintenissen op lange termijn. Denk maar aan: een handelspand kopen, grote investeringen in materiaal, aansprakelijkheid bouw, aankoop van rollend materieel…

Ja, zolang je tijdens het LABO-traject altijd het btw-nummer van Starterslabo gebruikt. Je mag je eigen btw-nummer dus niet meer gebruiken om je producten of diensten te verkopen.

Tijdens je labo traject gebruik je het BTW-nummer van Starterslabo. Dat is handig omdat je je nieuwe activiteit, zoals het een echte laborant past, kunt uitproberen zonder groot risico of invloed op je eigen onderneming. Je mag niet gelijktijdig producten of diensten verkopen onder je eigen BTW-nummer.

In specifieke gevallen (zoals bij uitbreiding Springplank) kan je wel je eigen BTW-nummer/ondernemingsnummer gebruiken. Stuur ons hiervoor een bericht via het contactformulier en dan bekijken we jouw situatie.

Het LABO-traject bestaat uit 2 fases: (1) de voorbereidingsfase van maximaal 6 maanden en (2) de facturatiefase. Zodra je de voorbereidingsfase succesvol hebt afgerond volgens de LABO-methodiek start je met factureren. Dat is ten vroegste als alle collectieve workshops afgerond zijn, ongeveer na 12 weken. En ten laatste 6 maanden na de eerste workshop.

  • Voorbeeld: Je start de eerste workshop op 20 januari, dan moet je ten laatste op 1 juli beginnen te factureren.

Neen. Tijdens het LABO concentreer je je 100% op je onderneming. Daarom kan je bij VDAB een vrijstelling van beschikbaarheid aanvragen. Je moet dan geen (vast) werk meer zoeken. Meer info vind je op www.vdab.be/vrijstellingen

In principe behoud je je uitkering tijdens het LABO-traject. Want het is een opleiding die erkend is door de RVA. Je uitkering kan wel nog dalen tijdens het traject.

Ben je uitkeringsgerechtigd én behoor je tot de doelgroep van de activiteitencoöperatie? Dan kan je uitkering op een bepaald moment gefixeerd worden. Daarvoor moet je een vrijstelling aanvragen bij de RVA. Of je uitkering tijdelijk gefixeerd wordt of niet, hangt af van je persoonlijke situatie. Meer info vind je op het RVA-infoblad T58: www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/t58

Contacteer ook altijd je uitbetalingsinstelling: vakbond of HVW!

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo