Aantal startende ondernemingen meest toegenomen in Vlaanderen in 2019

Het aantal startende ondernemingen is in 2019 met 4% gestegen. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vrijdag op basis van gegevens van handelsinformatiekantoor Trends Business Information.

Volgens het NSZ zullen er in 2019 in totaal 119.246 nieuwe ondernemingen zijn opgestart, wat een stijging van  4% is ten opzichte van 2018.

Die stijging is er dankzij Vlaanderen. Daar nam het aantal starters met 8 procent toe tot 70.689, terwijl hun aantal in Wallonië amper steeg (+0,4 procent tot 27.847) en in het Brussels gewest daalde (-5,4 procent tot 14.491). De overige 6.219 ondernemingen zijn nieuwe internationale vestigingen.

Vlaams-Brabant spant de kroon.

De grootste stijging was er in de provincie Vlaams-Brabant (+16 procent). Daarna volgen Limburg (+9 procent), Antwerpen (+7 procent), Oost-Vlaanderen (+6 procent) en West-Vlaanderen (+3 procent).

“Dat het aantal starters blijft toenemen heeft te maken met een positief ondernemersklimaat dat is ontstaan door een aantal noodzakelijke ingrepen”, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ. Ze wijst onder meer op “het verlagen van de loonkosten, de goedkopere eerste aanwervingen of de verlaging van de sociale bijdragen van 22 naar 20,5 procent”.

Volgens Mattheeuws moeten we ondanks de stijging van het aantal starters “op onze hoede blijven”. “Het aantal stoppers is dit jaar ook met 6 procent gestegen tot 89.208. Vooral in de kleinhandel, horeca, de bouw en de dienstverlening stellen we opnieuw veel faillissementen en stopzettingen vast.”

BRON: BELGA

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo