5 Uitdagingen bij pril ondernemerschap die je beter voorkomt

Zoals de foto’s genomen op de top van een berg een grote aantrekkingskracht hebben, met een weergaloos uitzicht en een waanzinnige vreugde op de gezichten van zij die deze top bereikten, zo hebben ook de verhalen en prestaties van succesvolle ondernemers een grote aantrekkingskracht: Geld, vrijheid, status, impact, innovatie, bijdragen aan iets waardevols, zelfontplooiing, doorzettingsvermogen.

Je bent niet alleen als je ook op de top van zo’n berg wilt staan of een succesvolle ondernemer wilt zijn. Er komt echter wel iets bij kijken en niet iedereen haalt die top. Hieronder vijf redenen waarom in het ondernemerschap, specifiek in de beginfase, het bijltje er wel eens bij wordt neergegooid.

 1. De realisatie dat succes echt niet vanzelf komt.

  De beslissing om te gaan ondernemen leidt niet vanzelf tot succes. En met succes bedoelen we dan datgene waar jij naar streeft. Dat kan een gevulde bankrekening zijn maar dat kan ook helemaal wat anders zijn. Een belangrijk aspect van ondernemen is het waarderen van de reis die ondernemerschap is. De stappen die je neemt, de successen en de mislukkingen, het zoeken naar en doen wat nodig is. Wanneer het doel belangrijker is dan de reis kan het wel eens koud wakker worden zijn.

 

 1. Mislukkingen worden gezien als teken dat ondernemerschap niet voor jou is.

  Hoe vaak ben je gevallen en weer opgestaan voordat je kon stappen? Op de leeftijd van een jaar ben je er niet mee bezig of vallen een mislukking is. Je wilt gewoon leren stappen en dus blijf je proberen. Als je als ondernemer je mislukkingen niet kunt plaatsen in het kader van leren op weg naar .. dan begin je er beter niet aan. “De weg naar succes is geplaveid met mislukkingen”.

 

 1. Wat anderen denken is belangrijker.

  Een grote valkuil is het stuur uit handen geven door te luisteren naar de meningen van anderen. Niet iedereen zal het eens zijn met wat je doet, hoe je het doet, wat je zegt. Voor iedereen goed doen lukt niet en zal nooit lukken. Als dat moeilijk voor je is, laat je begeleiden en leer ermee omgaan. Jij als ondernemer hebt iets te bieden, daar mag je op vertrouwen.

 

 1. Gebrek aan discipline.

  Een zaak opbouwen kost tijd en het moet die tijd gegund worden. Discipline om gefocust en toegewijd, gedurende minstens enkele maanden, aan je zaak bouwen geeft de kans om tractie te genereren. Fladderen van één opportuniteit naar een andere zodra iets moeilijk is leidt niet tot succes. En om vanuit die eerste tractie verder te groeien blijft nog immer de discipline en focus nodig.

 

 1. Afgeleid worden door anderen.

  Concullega X doet het zo en mijnheer Y doet het nog weer anders, en zij zijn succesvol! Doe ik iets verkeerd? Door je eigenheid te verliezen met aanpassingen op basis van andermans succes riskeer je niet meer te resoneren met jouw ideale klant. Zeker als eensmanszaak is authenticiteit een krachtige factor voor succes.

 

In de OC2 workshops leer je omgaan met deze ondernemerscompetenties.   Zoek je een langere ondersteuning om jouw ondernemersreis in goede banen te leiden dan is ons Labo traject wellicht iets voor jou.   Samen bouwen we aan jouw ondernemersdroom.

Auteur: Irene Kleinherenbrink 

 

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo