Vijf tips om je ontslag om te zetten naar iets positiefs

 

Ontslag. Het overkomt je. Voor sommigen een halleluja moment wellicht maar voor de meeste mensen een schok. Of je het ziet aankomen of niet, een ontslag zet een grote verandering in je leven in gang. En verandering, tja, dat roept een soort stress op in ons want mensen zijn gewoontebeesten. Dat is nu eenmaal hoe we vanuit de evolutie geprogrammeerd zijn.

Gewoontes zijn veilig en veilig betekent overleven. En een ontslag overleef je ook wel. Hieronder vind je enkele tips om de verandering gemakkelijker te maken maar eerst nog even dit:

Het verwerken van het verlies van je baan is een proces, voor velen een rouwproces, en op z’n minst een veranderingsproces. Dat verloopt in het algemeen via verschillende fases. Weet dat er wel wat geschommeld wordt tussen de fases en dat het ook niet voor iedereen even intensief is. Toch handig om te weten wat je ongeveer kan verwachten 😊

 

  1. Het begint met shock – het bericht van ontslag
  2. Er is ongeloof, misschien zelfs ontkenning.
  3. Je wordt boos, bezorgd, verdrietig.
  4. Er komt een soort van impasse, je raakt in de put
  5. Er komt berusting, acceptatie, je kan loslaten
  6. Nieuwe dingen worden mogelijk, je maakt plannen en gaat op zoek naar zingeving

 

 

Wat kan je nu doen om gemakkelijker door dit proces heen te komen?

Tip 1: Afscheid nemen

We zien dat een veranderings- of rouwproces tijd kost. Gun jezelf dus die tijd in de mate van het mogelijke. Bewust met de verandering omgaan kan al veel helpen. Een heel belangrijk element hierbij is bewust afscheid nemen. Sta stil bij wat is, wat er was en wat er nooit meer zal zijn. Wat heb je nodig om goed afscheid te kunnen nemen? Bedenk en voel wat het is voor jou en probeer dit te realiseren. Een ideetje is om na enige tijd, wanneer je er klaar voor bent, afscheid te nemen op de manier die bij je past. Dit kan bijvoorbeeld ook op een creatieve manier of een symbolische manier.

Tip 2: Jezelf verzorgen

Slaap misschien wat meer dan je deed, eet gezond, beweeg. Het verschil zul je voelen. Vertraag misschien ook als jouw omstandigheden dat toelaten. Het ritme van voorheen lag waarschijnlijk hoog met regelmatig tijdsdruk om alles in je leven georganiseerd te krijgen. Neem je kans en zoek je eigen ritme, wat heb jij nu nodig?

Tip 3: Iets voor jezelf doen

Als je de gelegenheid (tijd, budget) hebt: doe waar je voorheen geen tijd voor had. Volg die cursus, neem die hobby op, lees die boeken, maak die reis, spendeer meer regelmatig tijd met mensen die belangrijk zijn voor jou. Geniet van de positieve kanten van de verandering.

Tip 4: Stel je open voor nieuwe mogelijkheden

Een deur die dicht gaat betekent meestal ook dat andere deuren zich openen. Welk cadeau ligt er verborgen voor jou? Als je een beetje mag dromen, hoe mag jouw toekomst er dan uitzien? Welke mogelijkheden zijn er allemaal om deze droom waar te maken? Nu is het moment, laat de inspiratie maar komen!

Tip 5: Neem actie

Wanneer je er klaar voor bent, schiet in actie. Onderzoek je mogelijkheden, leg nieuwe contacten, timmer aan de weg om je leven en je loopbaan vorm te geven zoals jij het wilt. In Vlaanderen zijn er vele mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen. Ga ervoor!

 

Veel kandidaat-ondernemers vonden hun weg naar ondernemerschap na ontslag. De weg om een droom te realiseren lag vrij en ze waagden de stap. Eerst onder de vleugels van Starterslabo,  daarna op eigen benen. 

Ben je ontslagen en heb jij ook die droom om zelfstandig te ondernemen? Kriebelt in jou de goesting om van je passie je werk te maken? Je bent keigoed in iets maar bent niet zeker of het wel haalbaar is? Kom langs op een infosessie . Praat met andere kandidaat ondernemers en stel ons al je vragen.  Kijk op https://starterslabo.be/agenda/ en zoek een infosessie bij jou in de buurt. 

Auteur : Irene Kleinherenbrink - Ondernemerscoach - Starterslabo Vlaams-Brabant

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo