bar coworking

Freelancers in cijfers: 2020

Bij Starterslabo merken we op dat er steeds meer mensen zijn die als freelancer een zelfstandige activiteit willen beginnen. Vaak zijn ze wel onzeker over hoe dat in zijn werk gaat. Wat is een freelancer precies, is dat een apart statuut of niet, en hoe gaat dat in zijn werk? En klopt onze observatie wel dat het concept van freelancen de laatste jaren steeds populairder is geworden?

Een van de makkelijkste manieren om op te starten

Allereerst moet gezegd worden dat het één van de makkelijkste manieren is om op te starten met relatief weinig verplichtingen. Voor alle duidelijkheid, een freelancer is “een ondernemer die een economische activiteit uitoefent zonder daarbij personeel tewerk te stellen”. Een freelancer is dus niet sowieso een eenmanszaak, maar kan evengoed werken in een vennootschap. Verder levert een freelancer voornamelijk prestaties in een B2B-context en is het essentieel dat een freelancer vooral werkt in een kader van tijdelijke contracten of opdrachten. Een freelancer werkt dus niet voor een baas, want dat zou schijnzelfstandigheid zijn.

Wat is de evolutie van het aantal freelancers in Vlaanderen

Schatting op basis van NACE-codes

Aangezien er geen officiële cijfers zijn over hoeveel freelancers er zijn moet er een schatting gemaakt worden. Deze schatting gebeurd op basis van de NACE-codes van de sectoren waarin freelancers het vaakst actief zijn (IT, copywriting, consultancy- en adviesbureaus…) waarbij er dan specifiek wordt geselecteerd op vennootschappen en eenmanszaken zonder personeel.

Bijna 24% meer freelancers op 3 jaar tijd

Zo kunnen we zien dat er in Vlaanderen in 2019 135.710 freelancers actief waren. Dit is een stijging van 6,6% tegenover het aantal freelancers in 2018 (127.277) en 23,9% tegenover 2016 (109.539). Freelancen zit dus in de lift. Het merendeel van de freelancers is ook actief als eenmanszaak (46,1%) of via een BV (24,6%).

In WELK TYPE OPDRACHTEN ZIEN WE dE meeste freelancers

Ook de verdeling qua activiteit is opmerkelijk: gelet op de NACE-codes zien we dat een kwart van de freelancers (25,7%) actief is op het gebied van “Adviesbureaus op het gebied van bedrijfsbeheer” en “Adviesbureaus op het gebied van public-relations (PR) en communicatie”, 12,4% van de freelancers is actief binnen “IT-diensten” en 11,1% binnen “Creatieve activiteiten, kunst en amusement”. Ongeveer de helft van alle freelanceactiviteiten bevindt zich dus in één van deze categorieën.

WAArom Freelancer worden

Wij merken bij Starterslabo dat freelancers erg gehecht zijn aan hun zelfstandigheid, vrijheid en flexibiliteit en dat vaak als belangrijkste element opgeven bij hun keuze om als freelancer te werken.

Als zelfstandige heb je de vrijheid om al je talenten in te zetten. Op het moment dat je je aansluit bij de Kruispuntbank en je ondernemingsnummer ontvangt, kan je namelijk zelf definiëren welke activiteiten je wilt uitvoeren. Zo kan je het ene moment werken als copywriter, één dag per week als consultant in een onderneming en de andere dagen als coach of taaltrainer.

Corona: een zegen of een vloek?

In tijden zoals deze, waarbij de coronapandemie sterk inhakt op de lokale economie, zijn er zowel kansen als moeilijkheden. Enerzijds zal het aantal opdrachten mogelijks verminderen als bedrijven in moeilijk vaarwater terechtkomen en hun budgetten moeten beperken.

Anderzijds biedt het ook kansen. De flexibiliteit van de freelancer zorgt ervoor dat je snel kan inspelen op verschillende opdrachten en oplossingen kan bieden als aanvulling of alternatief voor vast personeel.

Vaak komt er extra tijd vrij, doordat werknemers thuiswerken en geen uren verliezen in de files. Er is zo dus extra ruimte in de agenda om opleidingen te volgen. Coaches en lesgevers die goed kunnen inspelen op de behoeftes die er nu zijn en snel kunnen schakelen naar een online aanbod, zien hun omzet nu groeien en hebben het drukker dan ooit te voren.

Hoe kan Starterslabo je op weg helpen?

Veel kandidaat-ondernemers vonden hun weg naar ondernemerschap. Ze bleven niet hangen in dromen, maar durfden ook te ondernemen. Eerst onder de vleugels van Starterslabo, daarna op eigen benen.

Ben je (economisch) werkloos en heb jij ook die droom om zelfstandig te ondernemen? Kriebelt in jou de goesting om van je passie je werk te maken? Je bent keigoed in iets maar bent niet zeker of het wel haalbaar is? Kom langs op een infosessie . Praat met andere kandidaat ondernemers en stel ons al je vragen.  Kijk op https://starterslabo.be/agenda/ en zoek een infosessie bij jou in de buurt. 

Auteur : Thomas Margot - Ondernemerscoach - Starterslabo West-Vlaanderen
Bron: Freelancer Focus 2019-rapport, uitgegeven door Unizo.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo