Ondernemen met Lars en Stephanie

Om zelfstandig te worden heb je veel doorzettingskracht nodig, maar wat ook belangrijk is (en vaak onderschat wordt), is de steun van je partner en je omgeving. Bij Lars en Stephanie ontbrak het niet aan begrip en steun, want zij volgden op hetzelfde moment het Labo traject. Lars stapte iets vroeger in dan Stephanie, maar het grote deel van hun traject overlapte. Beide volgden ze het traject in Oost-Vlaanderen, maar werden begeleid door een andere coach. Zo waren ze er zeker van dat ze elk apart een eigen traject hadden. Omdat dit toch wel een unieke situatie was, polste Starterslabo naar hun ervaringen binnen het traject.

Lars is gestart met Labo in oktober 2020. Met zijn onderneming Shift Videoproductions helpt hij duurzame ondernemers en NGO’s om met hun potentieel een verandering teweeg te brengen, door verhalen te vertellen met strategische videoproducties. Zijn doel is een duurzame toekomst te creëren. Lars heeft roots in Duitsland en hierdoor ook een uitgebreid internationaal netwerk. Handig om zijn klanten mee vooruit te helpen, zo zegt hij zelf.

Stephanie had al een bijberoep toen ze begon aan het traject. Bij de start van haar traject in maart 2021 wou ze Rebody & Remind naar een hoger niveau tillen om verder te gaan in hoofdberoep. Stephanie brengt je in verbinding met jezelf en de ander. Ze laat je terug connectie maken met je lichaam. Rebody & Remind brengt je emoties en lichaam in beweging. Ze doet dit aan de hand van individuele sessies en groepssessies in regio Kortrijk en Gent. Ook Stephanies missie is een duurzamere wereld creëren waar beweging verandering veroorzaakt. Mooi om als koppel aan een betere wereld te werken!

Sleur

Het leven voor Starterslabo was voor Lars een sleur. Hij wou altijd al zijn eigen onderneming opstarten. Voor zijn traject was hij ook al actief als zelfstandige in bijberoep, maar had de kennis, tijd en informatie niet om dit volledig uit te werken. Het labo traject was voor Lars zijn uitweg uit een leven vol sleur. Hij kon zich tijdens het Labo traject in Oost-Vlaanderen volledig focussen op het opstarten van zijn onderneming en voelde zich daarnaast ook financieel gesteund.

Ook Stephanie was al actief binnen de coaching wereld en kon geen voltijdse job van 9-to-5 aannemen omdat ze tijd en ruimte wou hebben voor haar eigen ding te doen. Ze volgende een opleiding als dans- en bewegingstherapeut, waarna ze in een groepspraktijk terecht kwam en haar bijberoep geleidelijk opgebouwde. Nadat ze hoorde van Lars dat hij tevreden was van het labo traject, werd ze door haar werkgever gestimuleerd om ook contact op te nemen met Starterslabo.

De uitdagingen binnen Labo

Een labo traject brengt uiteraard veel uitdagingen met zich mee. Voor Stephanie was de grootste uitdaging de eenzaamheid die ze ervaarde. Je staat er alleen voor, je moet alles zelf beslissen en je hebt geen collega’s om zaken te bespreken. Door een mastermind groep op te starten met andere ondernemers kon ze daar gelukkig wat verandering in brengen. Daar voelde ze zich gesteund door gelijkgestemde.
Voor Lars was plannen en prioriteiten stellen de grootste uitdaging. Dit was echt een prioriteit waar hij tijdens zijn traject aan heeft kunnen werken. Het was financieel ook een grote uitdaging omdat ze met een strak budget moesten rondkomen. Al was het voordeel dat ze kregen door het traject bij Starterslabo een grote meerwaarde. Als startend gezin met een 3 jaar oude dochter die veel aandacht vraagt en samen een huis gekocht was dit een serieuze relatietest. Het ging aan de keukentafel dan ook te vaak over business. In het begin kwam het nogal vaak voor dat werk/privé balans uit evenwicht waren en werd het tijd om goeie afspraken te maken. Het inlassen van 1 familieavond per week bracht al snel wat soelaas. Na het werk was het dan tijd voor familie. Nu zijn ze beter op elkaar afgestemd en gaat het van nature. Niet evident met een kindje van 3 en een tweede onderweg. Stephanie voegde ook al lachend toe dat als je jouw eigen grenzen niet kan stellen, je kind het wel zal doen!

Voltijds bezig zijn met je zaak

Voor Lars en Stephanie was de tijd om voltijds bezig te kunnen zijn met je onderneming en je daar volledig op te focussen de grootste meerwaarde tijdens het traject. Beide hebben de verantwoordelijkheid genomen om tijdens het traject hard te werken aan de waarden van hun onderneming en deze verder uit te bouwen in hoofdberoep. Iets wat niet evident is zonder het traject want dit geeft je toch wel wat meer financiële rust, waardoor je je focus op andere zaken kan leggen. Daarnaast hebben ze beide veel gehad aan hun coach die ze als klankbord konden gebruiken, die luisterden en tips en tricks meegaven. Het was ook positief dat er eens vanuit een ander perspectief naar je onderneming gekeken werd. Dit gaf steeds nieuwe voeding om verder te kunnen. Door corona waren er minder fysieke sessies dat wel jammer was. Maar wetende dat er een netwerk is van andere ondernemers ondersteunde Stephanie ook tijdens haar traject.

En nu: zelfstandig in hoofdberoep

En wat na Starterslabo? Lars is sinds april 2022 gestart in hoofdberoep en vindt het een ge-wel-dig om zelfstandige in hoofdberoep te zijn! Hij is veel gelukkiger dan voordien, omdat hij nu echt kan doen waar hij energie van krijgt. Tijdens de opstart is het wel beangstigend omdat de inkomsten maandelijks sterk kunnen verschillen, maar dat neem je erbij. Soms moet hij dingen doen die hij minder graag doet, maar sinds hij opgestart is, doet hij alles graag omdat dit hem net ondernemer maakt, waar hij al zolang naar uitgekeken heeft. Stephanie zit met een dubbel gevoel, ze wil graag haar zaak verder uitbouwen en anderzijds ook vertragen voor de baby die op komst is eind augustus. Met de hulp van Lars hebben ze een oplossing gevonden en zal ze via video’s haar begeleiding verderzetten. Ze heeft er vertrouwen in dat een alternatief wel mogelijk is. Ze is van plan om vanaf Januari 2023 met veel goesting op te starten in hoofdberoep.
Ten laatste willen ze beide nog graag een tip meegeven aan de startende ondernemer:

“Doorzetten is zeer belangrijk. Blijf trouw aan je missie. Ook als alles samen komt en je getest wordt moet je overeind blijven. Als je hierdoor kan dan kan je alles aan. Ondernemerschap is een goede test om je fundamenten te testen. ” – Stephanie

“Probeer niet goed te zijn voor iedereen. Kies je doelgroep en wees specialist. Probeer iets te betekenen voor een geselecteerde groep van mensen. Vertel een verhaal met je onderneming. ”– Lars

Heel veel succes Lars, Stephanie & co!

Ben je (economisch) werkloos en heb jij ook die droom om zelfstandig te ondernemen? Kriebelt in jou de goesting om van je passie je werk te maken? Je bent keigoed in iets maar bent niet zeker of het wel haalbaar is? Kom langs op een infosessie. Praat met andere kandidaat ondernemers en stel ons al je vragen.  Kijk op https://starterslabo.be/agenda/ en zoek een infosessie bij jou in de buurt. 

Auteur: Elisa Dumon

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo