Wat maakt een ondernemer?

Je zal je misschien ook al afgevraagd hebben. Wat maakt jou nu net een ondernemer? Waarom is iemand een ondernemer?

De ervaringen van een ondernemerscoach bij Starterslabo

Je kent het wel, de reclames om in een mum van tijd je onderneming op te starten. Je hoeft er zelfs de deur niet voor uit. De ondernemersloketten in België maken het gemakkelijk om administratief je onderneming te registreren. Een btw-nummer, inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen en een aansluiting bij een sociale kas, het is een fluitje van een cent. Een service die natuurlijk erg nodig is en ook gewaardeerd wordt. Het registreren van je onderneming maakt je daarom nog geen ondernemer.

Wat maakt dan wel een ondernemer? En wat is dat eigenlijk een ondernemer?

Bovenaan in zoekopdrachten in Google verschijnt bij ondernemer: ‘Een ondernemer (ook: zakenman, zakenvrouw of entrepreneur) is eenieder die economische activiteiten ontplooit met winstoogmerk, gebruikmakend van eigen (of geleend) vermogen.’ Oké, maar wat maakt iemand dan een ondernemer?

Een andere definitie die al meer licht werpt op de zaak is: ‘Een ondernemer is iemand die dingen gedaan krijgt.’ De context doet er al minder toe, ondernemende kwaliteiten worden immers ook in het bedrijfsleven erg gewaardeerd.

Vanuit mijn ervaring als ondernemerscoach, specifiek werkend met startende ondernemers, is het ook niet gemakkelijk om precies te duiden wat nu een ondernemer maakt. Wat ik intussen wel weet: het is de persoon, niet de kennis en vaardigheden, die de ondernemer maken.

Even puttend uit eigen ervaring: Ik kan gemakkelijk denken dat ik kan ondernemen. Ik kan een ondernemingsplan schrijven, een financieel plan opstellen, klanten aanspreken, mijn dienst of product leveren, de administratie op orde houden, plannen, enzovoorts. Theoretisch, intellectueel en met mijn werkervaringen uit het verleden is dat voor mij perfect mogelijk. En toch ben ik geen ondernemer. Ik heb het geprobeerd maar ben niet geslaagd. Waarom niet?

Het blijft niet enkel bij denken maar DOEN dat het verschil maakt. Het klinkt gemakkelijk, maar is het zeker niet.

Waar ligt het succes van ondernemerschap?

Het succes van ondernemerschap ligt daarom mijns inziens meestal aan persoonlijkheid, aan karakter, aan doorzettingsvermogen, lef, discipline, focus, daadkracht en veerkracht. Uit je comfortzone durven stappen is onontbeerlijk want het ondernemerschap daagt elke ondernemer uit om te groeien, zowel professioneel als persoonlijk.

Een laatste element dat niet mag ontbreken is een visie. Een heldere visie is voor de ondernemer als de Poolster. Die visie, gecombineerd met de wil en alle genoemde kwaliteiten om visie in realiteit om te zetten, maken de ondernemer.

Wat maakt de kans op slagen van een ondernemer nog groter? 

Een goede voorbereiding. Starterslabo kan je begeleiden tijdens deze voorbereiding. Het ondernemersloket om de administratieve oprichting van de onderneming te regelen is daar het laatste stapje van.

Auteur: Irene Kleinherenbrink – sinds 2019 ondernemerscoach bij Starterslabo voor het LABO!-traject. Starterslabo helpt kandidaat-ondernemers met hun voorbereiding naar ondernemerschap.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo