Waar liggen zelfstandig ondernemers wakker van?

Ik vroeg het een poosje geleden tijdens een netwerkbijeenkomst aan een twintigtal aanwezige ondernemers. Met stip bovenaan in die groep? Gezondheid. Hoe houd ik het vol, ook op lange termijn.

Hoe houd ik het vol?

Deze groep ondernemers was zeer gevarieerd en iedereen had al wat jaren in ondernemerschap op de teller staan. Zo was er onder andere een schrijnwerker, glaswerker, renoveren, klussen. Fysieke arbeid dus. Maar ook iemand met een fietsenwinkel, een verzekeringskantoor, een security bedrijf, een IT consultant, een copywriter en een therapeute.

‘Gezondheid’ en daaraan gekoppeld de langere termijn vraag ‘Hoe houd ik het vol’ was voor alle aanwezigen een herkenbare vraag en voor enkelen zelfs een prangende vraag. Wat mij opviel was hoe er mee omgegaan werd.

Ondernemen is topsport

 • Hard werken vroeg voor enkelen blijkbaar ook hard sporten. Veeleisendheid naar zichzelf op alle vlakken. Doorgaan. Grenzen? Zoek ze op en ga er over. De stress om als ondernemer alle ballen in de lucht te houden werd gecompenseerd via grenzen opzoeken in de sport.
 • Voor anderen dan weer was sporten een vaste prik in het ondernemersschema. Fysiek fit blijven om ook als ondernemer scherp te staan. Heel bewust werd gekozen om wekelijks tijd in te plannen en via sport een positieve impact op fysiek en mentaal vlak te bereiken.
 • Voor de enkeling was de druk van alledag de spelbreker om systematisch ook tijd voor gezondheid in te plannen. De opdrachten die op tijd af moeten, verwachtingen van klanten die ingelost moeten worden, de offertes die gestuurd moeten, de thuisomgeving die ook aandacht vraagt, voorbereidend werk, administratie, noem maar op. Geen tijd meer over om ook nog eens te gaan sporten of iets anders te doen en te zorgen dat die tikker van binnen blijft tikken. Werken onder hoogspanning.

Ze zeggen wel eens dat ondernemen topsport is. En sport werd in de groep die ik sprak vaak als oplossing gezien naar duurzaamheid in het ondernemen. Sport inbouwen in het ondernemersleven om zo het ondernemen lang te kunnen volhouden op zowel fysiek als mentaal vlak.

Hoeveel wordt er wakker gelegen?

In België begint er meer tractie te komen rond het (mentaal) welzijn van zelfstandige ondernemers nadat een proefproject uitwees dat slechts een derde van de ondernemers de eigen mentale gezondheid als ‘goed’ inschat en zelfs twee derde ook echt wakker ligt van de toekomst van hun bedrijf. Verschillende sociale verzekeringsfondsen zetten in op het welzijn van zelfstandigen. Na het invullen van een enquête krijg je een mail toegestuurd met je resultaat en advies over welke stappen je kan nemen. Dat is al een goed initiatief!

Doe hier zelf de test.

Wat te doen?

Ondernemers zijn zelf sowieso ook niet vies van initiatief nemen, anders ben je geen ondernemer toch? Blijkbaar is er wel wat aan de hand met initiatief nemen als het over de eigen mentale gezondheid gaat. Is het geen prioriteit zelfs al liggen veel ondernemers er wakker van, of past het misschien niet in het ‘plaatje’ van ondernemer zijn? Er is immers altijd werk aan de winkel, er moet brood op de plank en wat de boer niet kent dat eet hij niet.

Wat, naast sport, kan ondernemers helpen hun mentale gezondheid op peil te houden? Vanuit het Vlaams instituut Gezond Leven is er de website www.geluksdriehoek.be waar dit thema verkend kan worden met info, oefeningen en mogelijke pistes naar hulp.

En daarnaast zijn er natuurlijk talloze ondernemers die hun werk maken van ‘je mentaal en/of fysiek goed voelen’, zoals:

 • een lifestylecoach,

  Blijf er niet alleen mee zitten

 • een voedings/gezondheidscoach,
 • een wellnesscoach
 • en de ondernemerscoach.
 • Ook moleculaire voedingsdeskundige,
 • stress-en burn-out coach,
 • psycholoog,
 • psychotherapeut
 • en levens- en loopbaancoach

 

Tip!

Keuzestress bovenop al die andere stress? Onze tip is vooral om op zoek te gaan zonder wonderen te verwachten. Probeer eens uit wat je interessant klinkt, vind wat bij jou past op welke momenten. Kies nu voor die goede mentale gezondheid die jou in staat stelt om nog lang en (meestal) gelukkig te ondernemen.

 

Auteur: Irene Kleinherenbrink – sinds 2019 ondernemerscoach bij Starterslabo voor het LABO!-traject. Starterslabo helpt kandidaat-ondernemers met hun voorbereiding naar ondernemerschap.

 

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo