Hoe vind je je weg naar het ondernemerschap na een 30 jaar lange loopbaan als arbeider?

Een carrièreswitch, is een grote uitdaging. Veel mensen besluiten zelf om de sprong te wagen, maar voor Ron lag het net ietsje anders.
Door de sluiting van de Ford fabriek in Genk werd die keuze voor hem gemaakt.
Hoe beslis je dan welke richting je uit wil?

De aankondiging van de sluiting kwam als een donderslag bij heldere hemel voor Ron. Gelukkig kon hij voor de effectieve sluiting nog twee jaar lang aan het werk blijven bij Ford. Dat gaf voldoende tijd om na te denken over een eventuele carrièreswitch.

Hij vertelde ons daarover het volgende :

Opleiding VDAB

Tijdens mijn laatste dienstjaren bij Ford, koos ik voor een avondopleiding witgoed en koeltechnieker (herstellingen elektronica). Later volgde ik ook nog de dagopleiding brandertechnicus bij VDAB. Samen betekende dat lesweken van 60 uur op de teller. Het was doorzetten, maar zeker de moeite waard. Na deze zware 2 jaren had ik 10 diploma’s op zak.

Als je bij VDAB een opleiding volgt, mag je zeker zijn dat je ‘het kan’. En de goesting om te starten als zelfstandige was er ook: je eigen ding kunnen doen, niet meer in de fabriek werken maar bij mensen thuis…dat zag ik wel zitten!

Springen

Dan heb je je cursus met succes afgerond, en staat daar de uitdaging om een eigen zaak te runnen. Ik informeerde me tijdig en besloot om al tijdens mijn opleiding een infosessie van Starterslabo Limburg bij te wonen. Als arbeider had ik me nooit moeten bezighouden met aan- en verkoop, met het maken van facturen, BTW regelgeving, of met planningen voor klanten en leveranciers,….

Dankzij Starterslabo werden deze begrippen ook voor mij bekend terrein. Gedurende 18 maanden, waarin ik mijn werkloosheidsuitkering kon behouden, had ik ook altijd een back-up: een ondernemersconsulent die over je schouders meekijkt en kan bijsturen, of de groep die je een spiegel voorhoudt. Starterslabo was, en is ook nu nog, het ideale klankbord.

Als starter ben ik daar enorm gegroeid, net zoals mijn business. Je krijgt er de kans om je activiteit in veilige omgeving uit te testen en een klantenbestand uit te bouwen. Opstarten was een zeer haalbare kaart, zo bleek uit het ondernemingsplan. Ik was dus klaar voor het ‘echte’ werk: niet meer op kladblok maar netjes geschreven. En die sprong is gemaakt: ik run nu mijn eigen zaak als specialist in verwarming en sanitair!

Drive

Ja, de afgelopen zes jaar zijn op zijn minst heftig geweest. Maar op de een of andere manier kruisten steeds de juiste mensen mijn pad. Zo heb ik nog altijd nauw contact met mijn voormalige VDAB leraar, in het kader van stageplaatsen in mijn eigen zaak of wanneer ik met vragen zit. Mijn coach bij Starterslabo wees me op het juiste moment op het bestaan van de transitiepremie om de overstap financieel mogelijk te maken. Samen met mijn buurman, die ook als zelfstandige werkte, kon ik mijn klantenbestand uitbreiden. En mijn schoonbroer, die toen al 30 jaar een eigen kapsalon runde, gaf me het nodige vertrouwen om door te zetten – én de durf om te investeren (auto, materiaal, gereedschap,…).

Die positieve drive zet ik vandaag dagelijks in. Ik geniet ervan om mensen vooruit te helpen, om problemen op te lossen. En wat je graag doet, doe je goed. In de Ford fabriek hing er een slogan: ‘Streven naar perfectie.’ Dat deed ik als arbeider, en nu ook elke dag als zelfstandige!

Dromen

Ik heb nog geen minuut spijt gehad van mijn keuzes en pluk er elke dag de vruchten van. Er zijn zelfs plannen om uit te breiden. Voor de zoektocht naar collega’s zal ik in VDAB een goede partner vinden. Mijn zoon heeft ondertussen ook de weg naar Starterslabo gevonden, op mijn warme aanbeveling.

 

Tot zover het verhaal van Ron.

We wensen hem nog veel succes toe.

 

Durven dromen, is wat deze man heeft gedaan.  Dat is sowieso mijn advies aan iedereen bij wie het kriebelt om te ondernemen.
Als je hard werkt en erin blijft geloven, geraak je er wel!

Kijk eens verder rond op onze website.  Je vindt er nuttige informatie in verband met onze verschillende trajecten.  

Of nog beter.  Kom naar een van onze gratis infosessies. Er is er vast wel eentje bij jou in de buurt binnenkort. Bekijk onze agenda. 

 

auteur: Vanessa Becker

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo