work life balance

Work-life balance: hoe hou je het evenwicht tussen werk en privé?

Een slechte balans tussen werk en privé is soms de doodsteek voor een startende of geoefend ondernemer. Niet alleen krijg je het persoonlijk moeilijk, ook je omgeving en je zaak kan eronder lijden. Onder het motto “beter voorkomen dan genezen” geven we jullie enkele tips om optimaal je werk van je privé te scheiden:

Neem jouw vrije tijd

Onze vrije tijd hebben wij nodig om te relativeren en rust in ons hoofd te krijgen. Door te ontspannen zorgen wij ervoor dat we zowel lichamelijk als geestelijk herstellen van de soms enorme inspanningen voor ons bedrijf. Daarnaast hebben we liefde, steun en begrip van onze naasten nodig om ons gelukkig te voelen. Gevoelens en emoties die ons weer terug brengen naar het hier en nu.
Het bewaren van het evenwicht tussen werk en privé maakt je gelukkiger en succesvoller. En het verhoogt je stressbestendigheid daarnaast aanzienlijk.

Meer genieten & plannen

Hoe meer je probeert te doen, hoe meer je zaken ‘half’ gaat doen en te weinig focus krijgen. Met veel projecten en verplichtingen op je bord is het zaak om de balans te bewaren, maar dit is iets wat je moet trainen zodat het vanzelf eenvoudiger wordt. Hoe doe je dat? Simpelweg door minder te doen. Kies zaken die echt bijdragen aan je geluk. Probeer minder perfectionistisch te zijn. Maak zaken minder gecompliceerd. Schrap bijvoorbeeld onnodige stappen uit een bedrijfsproces, automatiseer taken en definieer de écht noodzakelijke prioriteiten. Hierdoor komt tijd vrij om écht te kunnen genieten van zaken waar je gelukkig van wordt.
Hou een agenda bij waar je je gemakkelijk bij voelt, online of een papieren, vul hier niet enkel je zakelijke items in, maar ook je persoonlijke vrije tijd. Nu je zelfstandig bent heb je de ‘vrijheid’ om soms eens overdag persoonlijke activiteiten te doen, en ’s avonds wat zakelijk werk. Pin je mentaal niet vast als je eens moet improviseren, op gelijk welk vlak, maar probeer zoveel mogelijk je agenda te volgen.

Stel prioriteiten

Kleine ondernemers zijn manusjes-van-alles, zeker in de opstartfase. En natuurlijk wil je alles doen, maar besef dat sommige taken belangrijker zijn dan andere. Voorkom dat je te veel hooi op uw vork neemt en maak een top drie van prioriteiten voor je bedrijf. Als er te veel projecten of taken je aandacht vragen, loop je het risico lange dagen te maken die weinig rendement opleveren.
Kijk goed na welke taken kunnen uitbesteed worden, volgens je budget & eigen mogelijkheden.

Gevolgen van disbalans?

Het is onmogelijk om altijd in balans te zijn als het gaat om de verdeling van tijd. Bepaalde beroepen zijn seizoensgebonden en dan is het gewoonweg nodig om in een bepaalde periode van het jaar de handen flink uit de mouwen te steken. Het is ‘part of the deal’; jij en je gezin weten dat er ook een periode komt waarin het rustiger wordt en er alle tijd is om bij te tanken. Ook pieken horen bij het ondernemerschap. Als ondernemer laat je geen kansen liggen als een plotselinge groei zich voordoet.
Maar durf ook eerlijk te zijn tegenover zelf en je familie, en luister naar hen, zij voelen soms beter deze disbalans aan.

Bij STARTERSLABO kunnen we je helpen met het maken van een organisatorisch plan op jouw maat. Meer te weten komen? Kom zeker naar één van onze onze gratis infosessies.

Auteur : Bruno Bakeroot

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo