Freelancers in cijfers: 2021

Bij Starterslabo merken we op dat er steeds meer mensen zijn die als freelancer een zelfstandige activiteit willen beginnen. Vaak zijn ze wel onzeker over hoe dat in zijn werk gaat. Wat is een freelancer precies, is dat een apart statuut of niet, en hoe gaat dat in zijn werk? Klopt onze observatie wel dat het concept van freelancen de laatste jaren steeds populairder is geworden en heeft corona deze evolutie veranderd?

Een van de makkelijkste manieren om op te starten

Allereerst moet gezegd worden dat het één van de makkelijkste manieren is om op te starten met relatief weinig verplichtingen. Voor alle duidelijkheid, een freelancer is “een ondernemer die een economische activiteit uitoefent zonder daarbij personeel tewerk te stellen”. Een freelancer is dus niet sowieso een eenmanszaak, maar kan evengoed werken in een vennootschap. Verder levert een freelancer voornamelijk prestaties in een B2B-context en is het essentieel dat een freelancer vooral werkt in een kader van tijdelijke contracten of opdrachten. Een freelancer werkt dus niet voor een baas, want dat zou schijnzelfstandigheid zijn.

Wat is de evolutie van het aantal freelancers in Vlaanderen

Schatting op basis van NACE-codes

Aangezien er geen officiële cijfers zijn over hoeveel freelancers er zijn moet er een schatting gemaakt worden. Deze schatting gebeurd op basis van de NACE-codes van de sectoren waarin freelancers het vaakst actief zijn (IT, copywriting, consultancy- en adviesbureaus…) waarbij er dan specifiek wordt geselecteerd op vennootschappen en eenmanszaken zonder personeel.

37% extra freelancers op vijf jaar tijd

Zo kunnen we zien dat er in Vlaanderen in 2021 150.143 freelancers actief waren. Dit is een stijging van 5% tegenover het aantal freelancers in 2020 en 37% op vijf jaar tijd. Freelancen zit dus nog steeds in de lift. Het merendeel van de freelancers is ook actief als eenmanszaak (45%) of via een BV (34%). In Brussel tellen we 35.200 freelancers, een stijging van 6% tegenover 2020.

In WELK TYPE OPDRACHTEN ZIEN WE dE meeste freelancers

Gelet op de NACE-codes zien we dat meer dan een kwart van de freelancers (26%) actief is op het gebied van “Adviesbureaus op het gebied van bedrijfsbeheer” en “Adviesbureaus op het gebied van public-relations (PR) en communicatie”. 13% van de freelancers is actief binnen “IT-diensten” en 10% binnen “Creatieve activiteiten, kunst en amusement”. Ongeveer de helft van alle freelanceactiviteiten bevindt zich dus in één van deze categorieën. Deze verdeling van activiteiten blijft doorheen de laatste vijf jaar opmerkelijk stabiel. De grootste stijging van het aantal freelance-activiteiten ligt in de sector “Administratieve diensten voor kantoren”: ten opzichte van 2020 stegen de activiteiten in deze sector met 10% in Vlaanderen en 40% in Brussel.

WAArom Freelancer worden

Wij merken bij Starterslabo dat freelancers erg gehecht zijn aan hun zelfstandigheid, vrijheid en flexibiliteit en dat vaak als belangrijkste element opgeven bij hun keuze om als freelancer te werken.
Als zelfstandige heb je de vrijheid om al je talenten in te zetten. Op het moment dat je je aansluit bij de Kruispuntbank en je ondernemingsnummer ontvangt, kan je namelijk zelf definiëren welke activiteiten je wilt uitvoeren. Zo kan je het ene moment werken als copywriter, één dag per week als consultant in een onderneming en de andere dagen als coach of taaltrainer.

DE IMPACT VAN CORONA

Corona was voor veel freelancers in 2021 geen goede zaak. 1 op 3 freelancers meldt een daling van werkplezier, minder balans tussen werk en privé en meer werkdruk. 4 op 10 kon minder of geen opleidingen volgen en ongeveer 30% meldde ook een daling van werkzekerheid: er waren minder opdrachten en de opdrachten die er dan waren bleken vaak van korte duur. Dat er meer van thuis uit moest gewerkt worden was vanzelfsprekend, maar 7 op de 10 freelancers rapporteerden ook een daling van het sociaal contact met opdrachtgevers (en hun werknemers), wat het soms tot een eenzame stiel maakte.

Hoe kan Starterslabo je op weg helpen?

Veel kandidaat-ondernemers vonden hun weg naar ondernemerschap. Ze bleven niet hangen in dromen, maar durfden ook te ondernemen. Eerst onder de vleugels van Starterslabo, daarna op eigen benen.

Ben je (economisch) werkloos en heb jij ook die droom om zelfstandig te ondernemen? Kriebelt in jou de goesting om van je passie je werk te maken? Je bent keigoed in iets maar bent niet zeker of het wel haalbaar is? Kom langs op een infosessie . Praat met andere kandidaat ondernemers en stel ons al je vragen.  Kijk op https://starterslabo.be/agenda/ en zoek een infosessie bij jou in de buurt. 

Auteur : Thomas Margot - Ondernemerscoach - Starterslabo West-Vlaanderen
Bron: Freelancer Focus 2021-rapport, uitgegeven door Unizo.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo