Nikki Van Roy

Cornu
- Escargots, faits sur mesure - Slowfood met een gezond, groen en duurzaam gezicht. - Verruiming van het smaakpallet - Waardig alternatief biedt voor vlees - Duurzaam

Een aantal jaren geleden trokken mijn man Didier en ik door Frankrijk met maar 1 doel: de typische Franse keuken ontdekken. Of het nu een sterrenrestaurant of een bar tabac in een of ander ver afgelegen dorp was, we maakten geen onderscheid en trokken onze neus nergens voor op. Andouille, pied de porc, , tête de veau en andere delicatessen beroerden onze smaakpapillen.

Op onze weg naar de volgende eetgelegenheid passeerden we een slakkenboerderij. Didier en ik keken elkaar glunderend aan en onze gedachten waren gelijkgestemd. ETEN!

Hoewel de boerderij gesloten was, kregen we een gepassioneerde uitleg van de vriendelijke Franse oude boer die veel weg had van Louis de Funès. De kweek van slakken bleek algauw veel interessanter dan gedacht en er werd een zaadje in mijn hoofd geplant.

Thuis gekomen bleek helaas dat mijn zaadje geen kiemkracht had omwille van de grootte van onze tuin, de nabijheid van de buren en de hoge professionele en familiale druk … tot op het moment dat er zich een buitenkans voordeed.

Toen we een huis met 2,5 hectare landbouwgrond kochten, kon mijn zaadje ontkiemen. ‘Nu kan het!’ dacht ik. Met snel daarop volgend ‘maar hoe begin ik eraan?’  Het Starterslabo leek mij een verstandige keuze voor de start van mijn zaak: ‘Escargot 1.0’. Een betere naam had ik nog niet bedacht.

Inspirerende gesprekken met enkele chef-koks vormden al snel de basis van een mogelijke unieke samenwerking.  De Kempen biedt tal van creatieve, eigenzinnige koks die slakken en hun kaviaar (ook witte kaviaar genoemd) ongetwijfeld op een originele wijze weten te bereiden tot hun signature dish.

In mijn werkwijze betrek ik de koks vanaf het begin van het productieproces bij de samenstelling van het voedsel van de levends escargots.

De voeding van de slak bepaalt immers de kwaliteit en de smaak van het escargotvlees en hun eieren, en dit dus al voor het bereidingsproces. Ik kweek met andere woorden ‘escargots, fait sur mesure’ … wat mij uniek maakt in deze sector.

Ondertussen is mijn plan(tje) al goed gegroeid en kreeg het zijn nieuwe naam: CORNU, naar de officiële naam van deze kleine grijze escargot Cornu aspersa.

Escargots, faits sur mesure

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Starterslabo